Çocuklarda Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

1.090 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Çocukların bağışıklık sistemi yetişkinlere göre daha zayıf ve anatomik anotomik olarakta daha farklıdır. Bu yüzdem çocuklar; mikroplara karşı daha korunmasızdırlar. Bu arada , çocuklar kış aylarında kapalı ortamda durduklarından daha sık bu hastalıklara yakalanırlar.Sonu olarak bademcik iltihabı, sinüzit ve geniz eti çocuk doktorlarının en çok karşılaştığı hastalıklardır. Çoğu ergenlik çağında gerileyen bu hastalıklar, erken teşhis ile doğru tedavi edilmezse, çocukların sadece yaşam kalitesini bozmakla kalmaz,gelişiminde gerilik, okul başarısında düşüklük, çene yapısında bozukluk gibi birçok sorunun liderliğini yapar.

BURUN

Burun içindeki hava kanalları, yeni doğan bebek ve çocukta yetişkinlere göre daha dardır. Bu nedenle burunda oluşan en ufak bir sıkıntı çocuklarda ciddi sorunlar yaratır. Çünkü burun, alt solunum kanallarını korumakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğü akciğerlere giden havayı nemlendirilerek yerine getirir. Burun içindeki mukoza burundan çekilen havanın nemlenmesini, yabancı cisimlerin buraya tutulmasını, burun içini kaplayan tabakanın korunmasını sağlar. Ama burun tıkalı olduğu zaman yapısı ve işleyişi bozulur. Ağızda kuruluk hissi, kötü bir koku, horlama, beslenme bozukluğu, gelişme geriliği, dikkat eksikliği oluşturur. Bu nedenlerle burun bakımı ve hijyeni çok önemlidir. Çocukluk döneminde burun tıkanıklığı yapan en önemli nedenler enfeksiyonlar, enfeksiyonların yol açtığı geniz eti ve bademcik büyümeleri ve alerjik sorunlardır.

SİNÜZİT

Aslında çok sık bilinmeyen ama genelde karşılaşılan bir sorundur. Sadece teşhis ve tedavideki güçlüklerden dolay değil, göz ve kafada yayılmalara yol açma riskinden dolayı yetişkinlerin sinüzitlerinden farklılık gösterirler. Çoğunlukla soğuk algınlığı sonrasında oluşur. Belirtileri soğuk algınlığı ile neredeyse tamamen aynıdır. Bu yüzden 10 günden fazla süren nezlelerde sinüzit düşünülmelidir. Ateşlenme, burun akıntısı, çok sık öksürme, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, göz etrafında şişlik, hapşurma krizleri rinosinüzitin belirtilerindendir. Teşhis doktorlar tarafından konur. İlaç tedavisi uzun sürer ama düzelme olmazsa altta yatan başka sebepler var mı incelenmelidir.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık