Sağlıklı Kilo Alma Önerileri

45 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Hep kilo vermek üzerine konuşuyoruz, yazıyoruz, bilgiler paylaşıyoruz. Oysa ki kilo vermek kadar kilo almak da zorlu bir süreç. Nasıl olur dediğinizi duyar gibiyim fakat kilo almak kilo vermekten birçok zaman daha zorlu olabiliyor.

Biz ideal vücut ağırlığını kiloyu boyun karesine bölerek hesaplarız ve bu orana Beden Kitle İndeksi (BKİ) deriz. Sağlıklı bir bireyin BKİ’si 18.5-25 aralığında olmaktadır, tabiki bu durum kişinin cinsiyetine, yaşına göre farklılık gösterebilir. Ancak BKİ 18,5’un altında olan kişiler zayıf olarak nitelendirilmektedir.

Zayıflık sanıldığı gibi sağlıklı bir durum değil beraberinde bazı rahatsızlıkları getirebilecek bir durumdur. Zayıf kişilerde vücut direncinde azalmayla birlikte kişilerin hastalıklara yatkınlıkları da artmaktadır. Kadınlarda yağ oranının %10’un altında olması menstürasyon döngüsünde düzensizlikleri beraberinde getirebilir. Yetersiz beslenmeden ötürü vitamin ve mineral eksiklikleri görülebilir. Bireyin kemik kas sistemi güçsüz olabilir, bu sebepten kemik , kas ağrıları görülebilir ve kişi çabuk yorulabilir.

Zayıflığın birkaç çeşit sebebi olabilir. Ana sebebi bulup ona göre bir tedavi şekli izlenmeli ve beslenme tavsiyeleri verilmelidir. Zayıf kişi enerjik, hareketli ve fiziksel aktivitesi çok yüksek olan bir birey olabilir. Burada zayıflığın nedeni hastalık değil bireyin yüksek fiziksel aktivitesidir. Zayıf kişi hareketsiz bir birey de olabilir çünkü iştahı kapanmıştır ve yeterli besin tüketmediğinden hareket etmeye gücü olmayabilir. Vücudunda yağ hücrelerinin sayısı azaldığı için enerji ve yağ depolayamazlar. Bu tip zayıflığı olan bireyler kendilerini devamlı yorgun hissederler. Ancak alınan kilonun çoğu yağ dokusundan olursa obezite, kalp-damar rahatsızlıkları gibi hastalıklara sebebiyet verebileceğinden kilo vermek gibi almak da sağlıklı bir şekilde olmalıdır.

Bir hekim kontrolünde gerekli tahliller yapıldıktan, hastalık durumu olup olmadığı tespit edildikten sonra bir beslenme uzmanından yardım alınmalıdır.

Peki kilo almak için tavsiyeleriniz nelerdir derseniz:

– Öncelikle bir anda koca bir tabak yemeye çalışmayın, bu size fazla gelip sizi yemekten soğutabilir. Miktarca az ama kalorice yüksek olan yiyecekleri tercih edin. Biz buna besin zenginleştirme diyoruz. Mesela; Cevizli Pekmezli Sütlaç, Kıymalı Zeytinyağlı Domates Soslu Makarna, Keten Tohumlu Yoğurt, Fıstık Ezmeli Muz, Taze Sıkılmış Meyve Suyunu öğünlerinize ekleyebilirsiniz.

– Öğün aralarınızı çok açmayın. Yanınızda mutlaka kuruyemiş, kuru meyve bulundurun. Hafif bir açlık hissettiğinizde kuruyemişlerden tüketebilirsiniz. Miktarca ufak ama kalorileri yüksek olduğundan kilo alımına yardımcı olacaklardır. Kuru incir, kuru kayısı gibi meyveleri de aynı şekilde tüketebilirsiniz.

– Ara öğünlerinizde koca 1 avuç ceviz, badem, kuru incir, kayısı karışımı tüketebilir veya ekmeğe sürülmüş fıstık ezmesi üzerine muz dilimleri koyup yiyebilirsiniz. .

– Yemeklere çorbayla değil ana yemekle başlayın. Salata yerine daha çok tencere sebze yemeklerini (kıymalı, tavuklu olabilir) tercih edin. Salata yiyecekseniz de kuru üzüm, ceviz, zeytinyağı, ev yapımı nar ekşisiyle zenginleştirin.

– Yemekle beraber çok sıvı tüketmeyin, midenizi doldurarak açlık hissini baskılayacaktır. Yemeklerden yarım saat öncesinde veya sonrasında tüketebilirsiniz.

– Spor yapan bireylerin kalori ihtiyaçları artmaktadır. Acıkmayan bir bünyeye sahipseniz, spor yapmak sizi acıktıracaktır ve kas oranınızın artmasını sağlayarak sağlıklı bir şekilde kilo almanıza yardımcı olacaktır.

– Çok aktif, hareket eden biriyseniz eğer ne kadar çok hareket ediyorsanız o kadar çok kalori almanız gerektiğini unutmayın; acıkmayı beklemeyin.

– Son olarak; öğünlerinizin görseline önem vererek tabaklarınızı iştah açıcı bir şekilde hazırlamanız iştahınızın açılmasına yardımcı olacaktır.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık