Salatalığın Cilde Yararları Nelerdir?

705 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Kozmetik ürünlerin vazgeçilmez ham maddelerinden biri olan salatalık, aynı zamanda doğal cilt bakım yöntemleri içerisinde de en çok tercih edilen ürünlerden biridir. Su oranı oldukça yüksek olduğu için özellikle cildi nemlendirmek için kullanılır. Nemlendirici özelliğinin yanı sıra; kırışıklık, akne, cilt lekeleri gibi pek çok farklı cilt kusuruna da faydası olduğu bilinir. Üstelik bir ürün olarak hem ulaşmanın rahat olduğu hem de maddi anlamda uygun bir alımının olması da salatalığı cilt bakım rutinlerinin vazgeçilmez bir unsuru haline getirmiştir. Salatalığın cilt bakımındaki etkisine geçmeden önce içeriği ile ilgili bilgi sahibi olmak daha faydalı olacaktır.

Salatalığın İçeriğiSalatalığın Cilde Faydaları

Kabakgiller familyasından gelen bir ürün olan salatalığın tarımı oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Protein ve karbonhidrat içeren salatalığın kolesterol değeri 0’dır. Bu sayede sağlıklı beslenme programlarında da sıklıkla önerilir. Aynı zamanda zengin bir mineral içeriğine sahiptir. Fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, magnezyum gibi sağlık için oldukça faydalı ve gerekli olan minerallerin yanı sıra A ve C vitaminlerinin yanı sıra B vitamini türevlerini de (B1, B2, B3, B6) içerir. Aynı zamanda içeriğindeki folik asit sayesinde özellikle hamilelik sürecinde tüketilmesi tavsiye edilir.

İçeriğindeki su miktarı oldukça fazla olduğu için (yaklaşık olarak %95), cilt bakımında nemlendirilmesinden faydalanırken; aynı zamanda beslenme programlarına dahil edilerek vücuttan ödem atılmasını kolaylaştırır.

Cilt Bakımında Salatalığın Faydaları Nelerdir?

Gözeneklerin Daralmasını Sağlar

Cilt sağlığı noktasında en rahatsız edici kusurlardan biri gözeneklerdir. Estetik olarak yarattığı kötü görünümün yanı sıra, geniş gözenekler akne, siyah nokta ve komedon gibi cilt kusurlarına da davetiye çıkarır. Özellikle de doğru bir bakım ve temizlik yapılmadığında bu gözeneklerin içi dolar ve bahsettiğimiz kötü görüntülere sebep olur. Bu noktada salatalık, büzücü etkisi sayesinde gözenek tedavisinde sıklıkla tercih edilir. Cildi beslerken aynı zamanda gözeneklerin daralmasına yardımcı olur.

Cildi Nemlendirir

Salatalığın %95’i sudan oluşur. Bu oran besin maddeleri için oldukça yüksek bir su kapasitesi oranıdır. Cilt tipiniz her ne olursa olsun, cildin nem dengesini sağlamak oldukça önemlidir. Bu noktada salatalık, içeriğindeki vitamin ve mineral zenginliğinin yanı sıra yüksek su oranı ile de cilde doğal yoldan bir nemlenme olanağı sağlar. Özellikle ciltte oluşan pullu görüntü, hassasiyet sonucu oluşan kaşıntı vb. durumlarda oldukça etkili olduğu bilinmektedir.

Salatalığın Cilde FaydalarıCiltteki Ödemi Azaltır

Özellikle göz kapağı ve göz altı çevrelerinde tercih edilen salatalık hem tüketildiğinde hem de deri üzerine uygulandığında ödemin uzaklaştırılmasını sağlar. Askorbik asit ve kafeik asit içeriğinden dolayı özellikle de düzenli uygulandığında şişliği gözle görülür şekilde azaltır. Özellikle de soğuk bir alanda bekletildikten sonra uygulanan salatalık, ödemi ciddi oranda azaltır.

Cilt Lekelerinde Etkilidir

Cilt lekeleri, tedavisi oldukça zor olan cilt kusurlarından biridir. Pek çok farklı durumdan kaynaklanabilen cilt lekeleri, tedavi süreci oldukça uzun olan kusurlardan biridir. Salatalık, doğal olarak kullanıldığında da cilt lekelerini ağartıcı etkisine sahip olduğundan; pek çok farklı kozmetik ürünün içeriğinde de kullanılır. Akne sonrası kalan izler ya da güneşe maruz kalınması sonucu oluşan cilt lekeleri salatalığın ağartıcı etkisi ile gözle görünür şekilde azalmaktadır. Ancak elbette birkaç kullanımda cilt lekelerinden kurtulmak çok gerçekçi olmamaktadır. Bu noktada salatalık düzenli olarak kullanılmalı ve cildi desteklemesi sağlanmalıdır.

Cilt Hastalıklarını Yatıştırır Salatalığın Cilde Faydaları

Cilt yenilenmesinin sağlanması için oldukça önemli etkenlerden biri A vitaminidir. Çünkü cildin yenilenmesini desteklerken hücre bölünmesini uyarır ve böylelikle cilt onarımı sağlanır. Salatalık da içeriğindeki A vitamini ile hücre bölünmesini destekleyip hızlandırır. Bu sayede de egzama, mantar gibi cilt rahatsızlıklarında da bu hücre bölünmesini desteklediğinden hastalık yatıştırıcı ve belli oranda tedavi edicidir. Hastalıkların tedavisine destek olmasının yanı sıra, bu hastalıkların sebep olduğu deri tahribatı, kaşıntı gibi yan etkilerini de ciddi şekilde yatıştırır.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık