Hangi Durumlarda Sezaryan Doğum Gerçekleştirilmelidir?

750 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Sezaryen Doğum Nedir?

Vajinal doğumun anne adayı ya da bebeğin sağlığı için uygun olmadığı durumlarda bebeğin ameliyatla dünyaya getirilme durumudur. Bir tür cerrahi müdahale olan bu doğum şekli, anestezi gerektirir. Anne, doğumdan bir süre sonra iyileşme sürecine girer.

Sezaryen Doğuma Ne Zaman Karar Verilir?

Sezaryen ile doğum kararı, doğum kontrolleri esnasında verilebilir. Bunun dışında doğum esnasında suni sancıya yanıt verilmemesi durumunda da ortaya çıkabilir. Normal doğum esnasında verilen sezaryen kararları oldukça yaygın bir durumdur. Placenta previa denilen plasentanın rahim ağzını tümüyle kapatması durumu, doğum esnasında verilen sezaryen kararlarının en yaygın sebebidir.

Sezaryen Doğum Nedenleri Nelerdir?

Doğum esnasında plasentanın rahim ağzını kapatması dışında doktorlar birçok durumda sezaryen doğumu önerebilir. Anne ve bebeğe zarar vermemek için karar verilen sezaryen doğum nedenlerini şu şekilde sıralanabilir;

Pelvis Darlığı: Annenin pelvis yapısı bazen normalden daha dar olabilir. Bu durum genellikle daha önce kemik pelvis yapısını bozacak hastalıklar geçiren annelerde görülür. Bebek bu darlıkta doğmaya müsait olamayacağı için sezaryen doğum kararı verilir.

HSV: Annede Hermes Simpleks de denen virüsün bulunması durumunda, virüsün bebeğe geçme ihtimalini önlemek için sezaryene karar verilebilir. Doktorlar bu konuda hassastır; çünkü bu virüs bebeklerde, santral sinir sistemi bozuklukları yaratabilir ve bebek sağlıklı bir şekilde doğmayabilir.

Bebeğin Duruş Pozisyonu: En sık görülen sezaryen kararı, bebeğin ters ya da yan durmasıyla alınır. Özellikle 36. hafta gebelikte bebek büyüdüğü için yeri daralır ve hareket etmekte zorlanır. Böylece bebek rahimde yan ya da ters pozisyonda doğmayı bekleyebilir. Makat ile gelen fetüslerin dikkatlice incelemesi sonrasında vajinal doğumuna izin verilebilir. Fakat ayakları doğum kanalına önce giren bebekler sezaryen işlemiyle dünyaya gelebilir.

İri Bebek: Doğumu yakın olan bir bebek eğer doğum sırasında sorun teşkil edecek kadar yüksek kiloya sahipse bu doğum şekli tercih edilir. Genelde bebeğin ağırlığı 4000 gramdan yüksekse bu doğum şekli uygulanır.

Sezaryen Doğum Bebek Sağlığını Etkiler mi?

Sezaryen doğum kararı anne ve bebeğin sağlığını korumak amacıyla alınır. Sezaryen doğumun bebek sağlığı üzerindeki en önemli etkisi bağışıklık sisteminin geç gelişmesine sebep olabilmesidir. Vajinal doğum esnasında bebek doğum kanalından geçerken annede bulunan yararlı bakterilere temas eder. Bu bakteriler bebeğin bağırsaklarında yerleşerek bağırsak florası diğer adı ile mikrobiyotayı oluşturur. Bağırsak florası ise bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Sezaryen ile doğan bebekler doğum kanalından geçmedikleri için bağışıklık sistemleri geç gelişebilir. Sezaryen ile doğan bebeklerin beslenmesine etkinliği kanıtlanmış probiyotik ve prebiyotik içerikli gıdalar eklenerek bağışıklık sistemi desteklenebilir. Bebeğinizin ayına uygun etkinliği kanıtlanmış probiyotik ve prebiyotik içerikli besinler için eczacınıza veya doktorunuza başvurabilirsiniz.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık