Evrendeki En Ölümcül Patlamalar Nelerdir?

918 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Evrende kaydedilen en büyük ve enerji dolu patlamalar, Gama ışını patlamalarıdır ve sadece Big Bang’den sonra oluşmuştur. Bu patlamalar evrene büyük ve eşit derecede zararlar vermiştir! Somut gök cisimleri arasında büyük bir hiçlik alanı olan bu karalık, yüzlerce milyar mil yol kat etmiştir ve bir avuç madde engin mesafelerde dengesiz bir şekilde sıçramıştır. Tabii ki, koşullar havalandırılamaz, hava ve yaşamın var olmasına izin veren tipik şeylerin eksikliği vardır. Bu durumun vehametini gerçekten değiştirmese de, bu karanlık bazen güzel bir şekilde aydınlanmaktadır. Bu parlak ışık kaynakları, meteoroidler bir gezegeni bombalarken, şiddetli alevler yanan bir yıldızdan püskürtürken veya kuasarların kendileriyle çarpışmasıyla devasa patlamalardan gelmektedir. Bununla birlikte, bir tür kozmik patlama bunların hepsini sudan püskürtmektedir. O kadar ölümcüldür ki, onları gezegenden milyarlarca ışık yılı uzakta tespit edilebilmektedir. (Gamma-Ray Bursts)

Enerji Paketli Gama Işını Patlamaları

Güneş parlar ve gündüz gökyüzünü aydınlatır. Bilindiği Güneş Dünya’daki yaşamın kaynağıdır, yaydığı ışıkla çok sayıda türü beslemekte ve desteklemektedir. Hidrojeni helyuma kaynaştırma süreciyle, güneş gaz ceplerini yakmaktadır ve büyük güneş patlamaları oluşmaktdır. Işık, mesafelerin milyarlarca mil uzandığı güneş sisteminin akıl almaz köşelerine yol açtığı için erişimi de çok büyüktür. Güneş saniyede yaklaşık 4 x 10 ^ 26 Joule enerji üretmektedir ve 10 milyar yıl olan Güneş’in ömrü göz önüne alındığında, oldukça fazla enerji yakılmaktadır. Bununla birlikte, bu Gamma-Ray Bursts’a mum tutmaz, çünkü Güneş’in 10 milyar yıl üretmesi için aynı miktarda enerji açığa çıkarmaktadırlar buda varoluşlarının sadece ilk 10 saniyesinde oluşmaktadır! Gama ışınları elektromanyetik spektrumdaki en enerjik dalgadır ve en küçük dalga boylarına sahiptirler. Bu patlamalar kısa ömürlü, milisaniyeden saatlere kadar süren, ancak sadece Big Bang’den sonra, evrenin en enerji dolu ve aydınlık olayları olarak kabul edilmektedirler. Gama Işınları evrende bol miktarda bulunmaktadır, ancak çıplak insan gözü tarafından görülememektedir, böylece gece gökyüzünü siyaha bırakır. Bu ışınları görebilseydik, gece gökyüzü çok farklı, çok daha kaotik ve titrek görünürdü.

Gama Işını Patlamalarının Nedenleri

Elektromanyetik radyasyon, elektromanyetik bir alanda ışınlar (fotonlar, kuanta) şeklinde radyan enerjisi taşımaktadr. Bu dalgalar, davranışlarını belirleyen dalga boylarına bağlı özelliklere sahiptir; bu yerleştirme ve potansiyel davranış elektromanyetik spektrumda haritalanabilmektedir. Bu spektrum, dalga boylarının azalan düzeninde düzenlenmiş radyo dalgaları, mikrodalgalar, kızılötesi, görünür ışık (insanlara), ultraviyole, X ışınları ve Gama ışınlarını içermektedir. Spektrumun sonunda olan Gama Işınları, atom çekirdeğinin radyoaktif bozulmasından kaynaklanmaktadır. En kısa dalga boylarına sahiptirler, ancak spektrumdaki en fazla enerjiyi toplamaktadırlar. Gama Işınları evrendeki en etkileyici ve enerjik patlamalara eşlik etmektedir.

Üretilmelerinin bir yolu, Güneşten 50 kat daha büyük olan devasa bir yıldızın sonuna ulaşıp patlaması ve kara delikle sonuçlanmasıdır. Bu işlem sırasında saniyeler içinde eşi görülmemiş miktarda enerji üreten Gama Işınları jetleri yayılmaktadır. Ayrıca, nötron yıldızlarının (büyük bir yıldızın çökmüş çekirdeği) birbirleriyle çarpıştığı zaman ortaya çıkmaktadırlar. Diğer bazı teoriler, bir nötron yıldızı bir kara delikle birleştiğinde veya iki kara delik birbiriyle çarpıştığında ortaya çıktıklarını göstermektedir. Son çalışmalar, bu gama ışını emisyonlarının madde ve karadeliklerin yarattığı güçlü manyetik alana hakim olduğunu gözlemlemiştir.

Gama Işını Patlamaları Türleri

Gökbilimsel bir olayın zaman içindeki ışık yoğunluğunu anlamak için, gökbilimciler ışık eğrisi adı verilen bir grafik çizmektedirler. Bu grafik, ışığın yayıldığı belirli frekansları, bantları ve göksel fenomen hakkında bilgi sağlayan ışığın yoğunluğu gibi çeşitli diğer özellikleri göstermektedir. Gamma-Ray patlamalarının tüm gözlemlerinde, hiçbir patlamanın aynı ışık eğrilerine sahip olmadığı görülmektedir. Gözlemlenen tüm özelliklerde farklıdırlar, çünkü farklı yoğunluklara ve zirvelere, ayrıca farklı başlangıç parlaklığı ve daha sonra solma modellerine sahiptirler. Bazılarının öncül zayıf patlaması bulunmaktadır, bu daha sonra güçlü bir patlamaya dönüşmektedir. Bu nedenle, Gamma-Ray Burst’ları sınıflandırmanın bir yolu, aşağıda yapıldığı gibi patlama süresidir.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık