Gebelikte Bağışıklığın Önemi

995 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Gebelik sürecince anne bağışıklığının güçlü olması hastalıkları karşı kendi koruma açısından büyük önemi bulunmaktadır. Aynı zamanda anne adayının bağışıklığının güçlü olması bebeğininde gelişimi açısından önem taşımaktadır. Gebelikte bağışıklığın önemli olduğunu uzman hekimler her defasında dile getirmektedir. Özellikle beslenmeye dikkat edilmesi, vitaminli yiyeekler yenilerek, zararlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiği söylenmektedir. Gebelikte bağışıklığın önemiyle ilgili tüm detaylar makalemizde sizler için hazırlandı. Bağışıklık sisteminin güçlü olması her yaş diliminde önemlidir. Fakat bu durum hamilelik döneminde daha da önem kazanır. Çünkü hastalıklardan korunmanın olmazsa olmaz koşulu güçlü bir bağışıklık sisteminden geçer.

Hamilelerde güçlü bağışıklık sistemine iyi bir beslenme planı ile sahip olmak mümkün. Beslenme planının yanında, iyi beslenmenin en önemli kısmı besinleri mevsiminde tüketmekten geçer. Mevsimine göre sebze ve meyveleri öğrenebilir, hamilelikte bağışıklık sistemini güçlendirerek dirençli bir vücut için önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.

Besinlerinizi Çeşitlendirin

Besinleri çeşitlendirmek, lezzetli yemekler yemenizin önünü açarken, vücut direncinin gelişmesine de destek olur. Öğünlerde tükettiğiniz besinleri çeşitlendirerek vücudun ihtiyacı olan tüm besin öğelerini almış olursunuz. Örneğin, kahvaltılarda protein almak için yumurta ve peynir tüketirken, öğle yemeğinde ıspanak yiyerek demir oranınızı kuvvetlendirebilirsiniz.

Öğünlerinizde;

  •   Süt ve ürünleri,
  •   Et, yumurta, kuru baklagiller,
  •   Sebze ve meyve,
  •   Tahıllar,

olan dört ana besin grubundan tüketmeye özen göstermelisiniz.

Protein Tüketin

Protein, vücut direncini arttırmak için önemli bir kaynaktır. Çünkü protein, vücudumuzda bulunan tüm hücrelerin düzgün çalışması için gerekli olan en önemli moleküllerden biridir. İnsan vücudunda %20 oranında protein bulunur. Bunun anlamı ise sudan sonra bünyede bulunan ya da bulunması gereken bileşen olduğudur. Yeterli protein oranına sahip olabilmeniz için şu yolları izleyebilirsiniz;

  •   Et, yumurta, süt gibi besinlerde diğer besinlere oranla protein daha çok bulunur. Bu besin grubu ayrıca B vitamini açısından da zengindir.
  •   Kırmızı et, demir yönünden zengin bir öğündür ve haftada 2 kez tüketilmelidir.
  •   Kırmızı et tüketemediğiniz durumlarda ise kuru fasulye, nohut, bezelye, mercimek gibi kuru baklagilleri tüketebilirsiniz.
  •   Beyaz et grubunda yer alan ve omega-3 bakımından zengin olan balığın haftada en az 2 kere tüketilmesi önerilir.

Öğünlerinizde Meyve, Sebze ve Kuruyemişlere Yer Verin

Sebze ve meyveler vitamin ve mineral bakımından zengindir. Her meyve ve sebzenin ait olduğu bir vitamin grubu ve çeşitli yararları bulunur. Bu yüzden yemeklerde sebzeleri sıkça kullanarak meyve kuruyemiş atıştırma alışkanlığı edinebilirsiniz.

  • A ve C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum yönünden zengin olan portakal, mandalina, greyfurt, nar gibi meyvelerin yanında maydanoz, dereotu, roka gibi yeşillikleri tüketmeye özen gösterin.
  • Ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerin yenmesi E vitamini alımını artırır ve tok tutar. Bu nedenle ara öğünlerinizde kuruyemiş tüketebilirsiniz.

Sıvı Alımını Artırın

Yediğiniz besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması; vücut ısısının denetimi, eklemlerin kayganlığının sağlanması, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması, anne sütünün artması tamamen suyun görevidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için gün içinde mutlaka yeterli düzeyde su tüketmelisiniz. Özellikle hamilelik döneminde rahim kasılmaları, ödem gibi durumlar için su ihtiyacının iki katına çıktığını unutmamalısınız.

  • Su içmek için susamayı beklememeli, günde en az 2,5-3 litre su tüketmelisiniz
  • Sabah aç karnına içeceğiniz 1 bardak su vücudunuzu dinç tutacaktır.
  • Kola, çay, kahve gibi kafeinli içecekler sıvı alımında yeterli değildir. Bunların yerine bitki ve meyve çayları tercih edebilirsiniz.
  •  Eğer yüksek proteinli diyet yapıyor ya da lifli gıdalarla besleniyorsanız su tüketme konusunda daha hassas olmalısınız.
Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık