Gebelikte Su Tüketimi

795 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Su tüketimi insan sağlığı ve metabolizmanın çalışması için oldukça önemlidir. Gebelikte su tüketimi ise çok daha fazla önem arz eden bir konudur. Vücudun tüm iletişimi sağlamasına yardımcı olan su tüketiminin yeterli derece yapılmaması metabolizmayı olumsuz etkiler ve erken süreçte hastalıklara davetiye çıkarır. Vücut direncini zayıflatacak olan bu durumu yaşamamak için su tüketimi özellikle gebelik sürecinde kat kat önemlidir. Gebelikte su tüketimiyle ilgili olarak uzmanlardan edindiğimiz bilgiler doğrultusunda sizler için faydalı olabilecek makalemizi sonuna kadar dikkatlice okumalı ve su tüketimi yapıp yapmamanız gerektiğini bir daha düşünmenizde fayda bulunmaktadır.

İnsan hayatının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesinde başrolü üstlenen suyun önemi, gebelik döneminde daha da artar. Normal bir insan günde 2, 2.5 litre su tüketmelidir. Fakat gebelik döneminde bu miktar 3, 3.5 litreye kadar çıkabilir. Çünkü annenin fizyolojik durumuna bir de fetal büyüme eklendiğinden dolayı, hamilelik döneminde vücut yüksek miktarda suya ihtiyaç duyar.

Hamilelikte sıvı tüketimi ihtiyacının yeterli oranda sağlanması, bebeğin sağlığı açısından da önemlidir. Gebelikte su içmenin önemini anlayan anne adayları, yaşanacak sindirim, cilt, emzirme, bunaltı ve kasılma gibi birçok problemlerin önüne geçmiş olur.

Hamileler Neden Fazla Sıvıya İhtiyaç Duyar?

Hamileliğin başından sonuna kadar yaklaşık 1-1,5 litre kan hacmi artar ve karında amniyotik sıvı oluşur. Bebek, anne karnındayken bu sıvının içinde yaşar. Ayrıca bebeğin hücre yapısının yaklaşık %80’ini su oluşturduğu için annenin içtiği su miktarı direkt olarak bebeğe etki eder.  Vücut ısısının ayarlanması ve eklemlerin rahatlığı, cilt güzelliği, sindirim sistemi açısından da bu dönemde su büyük önem taşır. İşte tüm bunlar, insan metabolizmasında suya en ihtiyaç duyulan zamanın hamilelik ve emzirme dönemi olduğunu gösterir.

Bebek İçin Suyun Önemi

Bebeğin anne karnındayken içinde bulunduğu amniyon sıvısı; cilt, solunum sistemi, sindirim sistemi ve boşaltım sisteminden dökülen hücrelerin olduğu bir sıvıdır. Bu sıvı zamanla kendini yenileme ihtiyacı duyar. Amniyon, belli aralıklarla annedeki su ile yer değiştirir ve temizlenmiş olur. Bebeğin içinde bulunduğu bu suyun, yani amniyon sıvısındaki miktarın yeterli olması; bebeğin hareketleri ve akciğerlerinin gelişmesi açısından büyük önem taşır. Eğer amniyon sıvısı yeterli miktarda değilse, bebeğin anne karnındaki hareketleri yavaşlayabilir. Bu yüzden annenin içtiği su, bebeğin sağlığına ve gelişimine pozitif anlamda etki edecektir.

Hamileler İçin Su Tüketiminin Faydaları

Gebelikte su tüketiminin miktarı bebekleri ne kadar etkiliyorsa, anneyi de o kadar etkiler. Hamilelikte yeterli su tüketimi birçok soruna çözüm bulurken, bazı durumlarda sorunları başlı başına önleyen bir faktör de olabilir. Hamilelikte su içmenin önemi ve mucizevi etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yeterli su tüketimi rahim kasılmalarını engeller böylece erken doğum tehlikesi de giderilmiş olur.
  • Cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlarken, vücut çatlaklarının oluşumunu da azaltır.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarını, kabızlığı ve hemoroidi önler.
  • Anne karnındaki bebeğin, içinde yaşadığı suyun azalması ve temizlenmemesi gibi sorunlara karşı önlem alır.
  • Özellikle sıcak yaz aylarında hamile olan anne adaylarının çok sık terlemesiyle kaybettikleri sıvı miktarını telafi eder.
  • Bulantı, mide yanması gibi şikâyetleri azaltır.
  • Vücuttaki şişlikleri(ödemi) azaltır.

Su İçme Alışkanlığını Kazanmanın Pratik Yolları

Anne adayları, hamilelik döneminden önce de bol su içme alışkanlığına sahip olmayabilirler. Sadece susadığında su içen ve yeterli sıvı miktarına sahip olmayan bireyler için alışkanlık kazanmanın kolay yolları da bulunur. Su içme alışkanlığını kazanmak ya da vücuttaki sıvı miktarının yükselmesini sağlamak için faydalı olan birkaç pratiği uygulamakta yarar var.

  • Eğer gün içinde su içmek unutuluyorsa, çevrede veya çantada minik su şişeleri bulundurmak gerekir.
  • Su içme saatleri belirlenebilir. Mesela yatmadan önce, sabah kalkar kalkmaz ve yemeklerden sonra su tüketme saatleri olarak kabul edilebilir. Akıllı telefonlar için geliştirilmiş su içmeyi hatırlatan uygulamalardan faydalanmak işe yarayabilir.
  • Su içmekten zevk alınan şık veya şirin bir bardak edinmek,  su içmeyi daha çekici hale getirir.
  • Sulandırılarak tüketebilecek yemekler tercih edilebilir. Mesela ayran, komposto, çorba, sulu yemekler, meyve suları malzemesi az olması şartıyla bol su ile hazırlanabilir.
  • Suyun içine çeşitli meyveler ya da çok sevilen lezzetler eklenebilir. Bu karışım keyifle içilecek kokteyller olarak düşünülür. Kabuk tarçın, nane, limon, zencefil, meyve dilimleri, portakal kabuğu, kabuk vanilya gibi baharat ve meyvelerden biri cam sürahiye koyulur ve bu karışım birkaç saat bekletildikten sonra içilir.
  • Özellikle kış aylarında su içmeyi unuttuğunu söyleyen annelerin sayısı çok fazladır. Kışın içi ısıtan ıhlamur, taze zencefil, adaçayı gibi lezzetlerden yararlanılabilir.
Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık