Gebelikte Sıklıkla Görülmekte Olan Problemler

839 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Gebelik sürecinde yaşanabilmekte olan bir takım problemler yer almaktadır. Bu problemleri bilmeniz durumunda hamilelik sürecinde çok daha dikkatli ve problemleri daha hızlı çözebilecek, en azından hazırlıklı olmanız açısından önem arz etmektedir. Gebelikte sıklıkla görülmekte olan problemler elbette başta sağlık problemleridir. Gebelikteki bu sorunlar hakkında makalemizde detaylı bilgilere sahip olabileceksiniz.

Hamile olduğunuzu öğrendiniz. Bebeğiniz sizin vücudunuzda büyüyecek ve hazır olunca da bu dünyaya gelip aramıza katılacak. Genelde 9 ay 10 gün süren bu serüvende ise fizyolojik ve hormonal pek çok değişiklik yaşayacaksınız.

Hormonlarınızın normalden daha çok salgılanması ya da rahminizin genişleyip bedeninizin değişmesine yol açtığı değişiklikler bu süreç içerisinde alışık olmadığınız durumlarla karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Gebelikte görülen hastalıklar ve bu hastalıkları nasıl engelleyebileceğinize dair ipuçları nelerdir öğrenmek için yazımıza göz atmanızda fayda var.

Reflü

Mide asidinin ya da yemeklerden sonra yiyeceklerin mideden yemek borusuna doğru çıkması reflü nedir sorusunun yanıtıdır. Bir mide hastalığı olan reflü, gebeliğin dışında da görülebilen bir rahatsızlıktır. Hamilelikte reflü oranının artış göstermesi ve pek çok hamilenin reflüden şikayet etmesinin nedenleri arasında gelişen rahmin mideye baskı yapması, hormonal değişikliklerden dolayı yiyeceklerin yemek borusuna geri dönmesini engelleyen kasların gevşemesi ve sindirimin yavaş olması gösterilebilir.

Gebelikte reflüye çözüm için gün içinde sık ve az yemek yemeniz önerilir. Midenin uzun süre boş kalması ve bu süre sonrasında aşırı yemek yemek, hazmı zorlaştırır ve reflüyü arttırır. Baharatlı ve yağlı yiyecekler, domates gibi asitli gıdalar, çay, kahve ve çikolata reflüyü tetikleyen yiyeceklerden bazılarıdır.

Kabızlık ve Hemoroid

Sindirim sisteminin yavaşlaması ve büyüyen rahmin bağırsaklara baskı yapması hamilelikte kabızlık nedenleri arasındadır. Uzun süreli kabızlıklar, hamilelikte hemoroid yani basurun başlıca nedeni olarak görülmektedir. Dışkılama sırasında gelen, kısa süren kanamalar ve ağrılar hemoroidin belirtileri arasındadır. Kabızlık ve hemoroid birbiriyle bağlantılı hastalıklar olduğundan, kabızlıkta alacağınız önlemleri almalı ve ek olarak lifi bol gıdalar ile bol sıvı tüketmelisiniz.

Sık İdrara Çıkma ya da İdrar Kaçırma

Gebeliğin ilk ve son 3 ayında görülen, rahatsızlık oluşturan durumlardan biri de hamilelikte sık idrara çıkmaktır. Genişleyen rahmin idrar torbasına yaptığı baskıdan dolayı oluşan bu durum bazen hamilelikte idrar kaçırma olarak da karşınıza çıkabilir. Gebelikte idrar kaçırmayı önlemek için doktorlar tarafından kaslarınızı güçlendirecek çeşitli kegel egzersizleri önerilir. Sık idrara çıkmamak için sıvı tüketimini azaltmamalı ve idrarınızı tutmamalısınız.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Gebelikte idrar enfeksiyonları çokça görülen hastalıklar arasında bulunur ve bunun nedeni vücudunuzdaki değişikliklerdir. İdrarı tutmamak, hijyenik olmayan şartlarda bulunmamak idrar yolu enfeksiyonlarının önüne geçmek için alınabilecek önlemler arasındadır. Kötü kokulu ve koyu renkli akıntılar, idrar yaparken duyulan acı ya da yanma gibi durumlarda ise doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Hamile Diyabeti

Gebelik öncesinde şeker hastası olmayan kişilerde gebeliğin 24. ve 28. haftasında çıkan şeker hastalığı türüne gebelik diyabeti denmektedir. Vücudun, fazlaca salgılanan hormonları dengeleyememesinden kaynaklı olarak ortaya çıkan hamile diyabetinde şeker tüketimi azaltılmalı ve yiyecekler ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Bu hastalık süresince doktor kontrolünde olmak önemlidir.

Nefes Darlığı

Rahmin genişlemesi ve akciğerlere baskı yapmasından dolayı hamilelikte nefes darlığı şikayetleri bebek bekleyen annelerin şikayetleri arasındadır. Bu şikayetleri azaltmak için dik oturmak, yatarken yüksek yastıklar kullanmak ve yorulmamak gerekir.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık