Hamilelik Öncesi Beslenmede Önemli 7 Vitamin ve Mineral
Dünyaya getirmeyi düşündüğün bebeğin için beslenme şeklini düzeltmeye başlasan iyi olur. Hem doğurganlığı arttırdığı hem de hamileliğinin ilk dönemlerinde ceninin gelişimine olumlu etkisi olduğu düşünülen bazı besinleri olabildiğinde tüketmeye çalışmalısın. Bu konuda sana yardımcı olacağını düşündüğümüz yazımızda, hamilelik öncesi beslenme listesinde olması gereken 7 vitamin ve mineral kaynağını bulacaksın.
1. Protein
Hayvansal gıdalar, sağlıklı bir hamilelik dönemi için ihtiyacın olan protein, çinko ve demiri içeren mükemmel kaynaklardandır. Hamile kalmak için protein tavuk, hindi, dana eti gibi besinlerde bulunur. Bunlar hem yüksek besin değerleri hem de sağlıksız kilo almanı engelleyecek yapısıyla beslenme rehberinde olması gerekir.
Bunun dışında somon, ton balığı, sardalya gibi soğuk su balıkları protein kaynağı olmalarının yanı sıra omega-3 yağ asitleri içermeleri sebebiyle de tüketmen gereken besinlerdendir. Aynı zamanda bu balıklar bebeğin sinir sistemini geliştirmeye yardımcı olur ve erken doğum riskini azaltır.
2. C vitamini
C vitamini, vücudunun hem bağışıklığını hem de demir emilimini arttırır. Ayrıca rahmi hamilelik için hazırlayan progesteron üretimini de çoğaltır. Bu sebeple hamile kalmak için C vitamini tüketimini öneririz.
Yeri gelmişken söyleyelim, sadece senin için değil; partnerin için de C vitamini sperm sağlığını ve hareketliliğini arttırmaya yardımcı olur. O yüzden domates, çilek, kiraz, bezelye, patates, portakal, mandalina, mango gibi besinleri tüketirken partnerine de bir parça vermeyi unutma.
3. B vitamini
B vitamininin ovulasyon döneminde yumurtlamaya yardımcı olduğu düşünülür. Bu sebeple hamilelik öncesi B vitamini tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle B6 vitamini hamile kaldıktan sonra, hamileliğini koruman için gerekli olan progesteron düzeylerini arttırır. B6 vitaminini ay çekirdeği, fıstık, balık, hindi, kuru erik ve muz içerisinde bulabilirsin. B vitaminini ise nohut, yeşil yapraklı sebzeler ve yumurtadan alabilirsin.
4. Folik asit
“B9 olarak bilinen folik asit hamile kalmayı kolaylaştırır mı?” Bu sorunun cevabı evettir. Ayrıca hamileliğinin ilk günlerinde folik asit alan kadınların nöral tüp defektleri ve erken doğum riskinin yüksek oranda azaldığı da görülmüştür.
Bu arada partnerinin de folik asit tüketmesi gerekir; çünkü folik asit sağlıklı sperm üretmeye yardımcı olur. Yapılan araştırmalar folik asiti yüksek miktarda tüketen erkeklerde, anormal sperm seviyesinin %20 oranında azaldığını göstermiştir. Bu sebeple her ikiniz de yeterli miktarda folik asit aldığınızdan emin olmalısınız.
Folik asiti tam tahıllardan ve yeşil yapraklı bitkilerden alabilirsin.
Folik Asit Hamile Kalmak İsteyenlere Nasıl Yardımcı Olur?
Prof. Dr. İsmail Çepni anlatıyor:
Hamile Kalmak İsteyenler Ne Yemeli?
5. Çinko
Hamile kalmak istediğin dönemde çinko tüketmen önemlidir,; çünkü çinko eksikliğinde yumurta oluşumu yavaşlar.
Ayrıca çinko, sıvı dengesinin sağlanmasında progesteron hormonunun artmasında görev alır. Hamilelik öncesi çinko kullanımı için yumurta, yağsız et, tavuk, kurubaklagiller, istiridye, yengeç ve ıstakoz gibi bazı kabuklu deniz ürünleri, tam tahıllılar ve süt ürünleri tüketebilirsin.
6. D vitamini
Yağda eriyen bir vitamin olan D vitamini, üreme ile ilgili hormonların düzgün üretilmesinde görev alır. Araştırmalar yumurtlama yetmezliği olan kadınların yaklaşık %40’ında, D vitamininin yetersiz seviyelerde olduğunu göstermiştir. Bu anlamda D vitamini doğurganlığı olumlu yönde etkiler.
D vitamini takviyesi alıyorsan dahi, vitaminin tam olarak tüm D vitamini ihtiyacını karşılamadığını hatırlatalım. Bu sebeple D vitamini içeren süt ürünleri ile somon, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıklar hamile kalmaya yardımcı besinler arasında yer alır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.