İleri Yaşta Hamilelik Riskli Midir?
Hamile olmakta geç kalanlar ve ileri yaşlarda hamile olmak isteyenler için hamilelik riskli midir? Hamile kalınabilir mi? gibi sorulara yanıt bulacağımız makalemizde en çok sorulan soruların başında gelmekte olan ileri yaşta hamilelik için tüm ayrıntıları sizlere hazırladık. Hamilelik için 35 yaş ve üstünü bekleyenler veya evde birden fazla çocuk yapmaya bir anda karar vermek durumunda kalanlar mutlaka ileri yaşta hamilelikle ilgili bu makalemizi dikkatlice okumalısınız.
35 yaş ve sonrası dönemde hamilelik sürecine ileri yaş hamilelik deniyor. Bu durum, genç yaşlarda gebe olan annelere göre daha hassas davranılması gereken bir süreci doğuruyor. İleri yaşlarda ortaya çıkan sağlık sorunları ve bebekte meydana gelebilecek gelişim bozuklukları, bu dönemde en çok soru işareti oluşturan durumlar. Bu nedenle anne adayları bu süreci doktorlarıyla sürekli iletişim halinde geçirirler.
Doktor kontrollerine ekstra olarak bu dönemi sorunsuz atlatmak adına, yaşanabilme ihtimali yüksek olan sorunlar önceden bilinmeli ve buna göre önlemler alınmalı. İşte bu dönemde dikkat etmeniz gerekenler:
Diyabet
İleri yaş hamilelikte diyabet ihtimali artar. Bunun için anne adayları bu konuda daha hassas davranmalı. Diyabet, bebeğin oldukça iri doğma ihtimalini arttırırken ilk zamanlarda nefes darlığı, sarılık ve kan şekeri düşüşü gibi sorunları da beraberinde getirir. Bu yüzden anneler hamilelik diyabetini önlemek adına beslenme, egzersiz ve ilaç tedavisi yoluna gitmelidir. Doktor kontrolü altında geçen bu süreçte tüketilen gıdalar konusunda dikkatli olunmalı. Yüksek lifli besin grubundan tam tahıllı ekmekler, portakal, kabuğuyla birlikte elma, bulgur, brokoli, ıspanak ve diğer koyu deşil yapraklı sebzeler tüketilebilir. Bunun yanında sık sık fakat az az yemek yenmesinde ve bol miktarda su tüketilmesinde fayda var.
Bu dönemde egzersiz konusu ise çok hassas. Genç anne adaylarına göre düşük yapma ihtimali daha fazla olduğu için ileri yaş annelerde egzersizler bilinçli bir şekilde yapılmalı. Ağırlık kaldırmadan yapılan hareketler, diyabet ihtimalini azaltacaktır. Günde 15-30 dakika hafif tempolu yürüyüşler veya yoga seansları da bu konuda anne adaylarına yardımcı olacaktır.
Düşük Riski
Önceden bahsettiğimiz gibi alkol, kafein ve sigara, bu dönemde anne adayları için oldukça tehlikeli. Her hamile bu üçlü konusunda hassas olmalı, fakat 35 yaş sonrası hamilelik döneminde bu kural daha katı şekilde işliyor. Çünkü anne adaylarının özellikle ilk 3 ay düşük yapma ihtimali, genç anne adaylarına göre daha yüksek. Düşük riskini kuvvetlendiren ve sağlığa zararlı olan bu maddeler 35 yaş üzeri anne adayların hayatından kesinlikle çıkarılmalı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.