10 Haftalık Hamilelik Süreci

708 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Hamilelik sürecinde tüm süreci A’dan Z’ye bilmek hamilelikte yaşayacaklarınızı önceden tahmin etmeniz ve daha hazırlıklı olmanız açısından önemlidir. Hamilelik sürecinin 10. haftasında ailenizle birlikte hazır olmanız gereken yeni durumları ve ailenizle almanız gereken tedbirleri sizler için tek tek sıralayacağız. Bu sayede 10 haftalık hamilelik süreciyle ilgili detaylı bir bilgiye sahip olacak ve bu süreçte yaşabilecek tüm etkileri önceden bilebileceksinizi. İşiniz masabaşı işiyse veya uzun süre ayakta kalınmasını gerektiriyorsa dikkat etmeniz gereken önemli birkaç nokta var: Uzun süreli oturmak ve uzun süreli ayakta durmak dolaşım sisteminizi yavaşlatır. Bu da basur, varis, ayaklarda aşırı şişme gibi istenmeyen durumların ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

İki saatte bir en az 10 dakika dolaşmalısınız.

Dolaşmak bacak kaslarının arasında yer alan toplardamarları harekete geçirir.

Otururken, sandalyenin kenarının dizinizin arka kısmını “kesmemesine” özen göstermelisiniz. Zira bu bölgeye en ufak bir bası bacağın altkısmından kalbe dönen toplardamarların yolunun engellenmesine neden olur.

Hemen şimdi sandalyede oturma pozisyonunuzu tekrar gözden geçirin.

Kan Gruplarının Kalıtımı ve Belirlenmesi

İnsanlarda A, B, 0 ve AB olmak üzere dört farklı kan grubu bulunur. Bu kan gruplarından herbiri Rh(+) ve Rh(-) olabilir. İnsanların yaklaşık %15’i Rh(-) kan grubuna sahiptir.

Rh uygunsuzluğu veya Kan Uyuşmazlığı anne adayının Rh(-) baba adayının Rh(+) olduğu durumlarda söz konusu olur. Bunun dışındaki kombinasyonların hiçbirinde uyuşmazlık söz konusu değildir.

İlk gebeliğinizse bebeğinizin Rh uyuşmazlığından etkilenme olasılığı son derece düşüktür ve takip eden gebeliklerinizin de benzer şekilde sorunsuz seyretmesini sağlamak için alınacak bir dizi önlem vardır.

Kan Uyuşmazlığında Nasıl Bir Yol İzlenir? >>
Video: Hangi kan grupları evlenemez? – Kan uyuşmazlığında nasıl bir yol izlenir? – Uyuşmazlık iğnesi nedir?
Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Kan Gruplarının Kalıtımı

A ve B baskın kan grupları, O ise edilgen gruptur. Kan grubunu belirleyen genlerin biri anneden biri babadan gelir. Bir taraftan A, bir taraftan B gelmişse kan grubu AB (ikisi de baskındır ve birbirlerine üstünlükleri yoktur), iki taraftan da O gelmişse kan grubu O olur. Bir taraftan A (veya B), diğer taraftan O gelmişse kan grubu baskın olan A (veya B) olur.

Rh kalıtımında ise (+) baskındır ve her iki taraftan (-) gelmediği sürece kan grubu (+) olur.

Anne adayı ve baba adayı ikisi de O ise, bebek O olmak zorundadır.
Bir taraf A, diğer taraf B ise bebekte tüm kan grupları söz konusu olabilir.
Her iki taraf A ise bebek B ve AB, iki taraf B ise bebek A ve AB olamaz, ancak O olabilir.
Her iki taraf AB ise bebek O olamaz, diğer gruplar olabilir.
Her iki taraf (-) ise bebek (+) olamaz.
Her iki taraf (+) ise bebek hem (+) hem (-) olabilir.
Bir taraf (+), diğer taraf (-) ise bebek hem (+), hem (-) olabilir.

Bebek doğduğunda belirlenen kan grubu anne ve babasının kan gruplarına göre olması gerekenden farklı olursa bu durumda en muhtemel neden üç kişiden birinin kan gruplarının yanlış bakılmış olmasıdır. Bu duruma nispeten sık rastlanır ve kan grupları yeniden belirlendiğinde sorun ortadan kalkar.

Negatif kan grupları ülkemizde oldukça kıymetlidir. Sağlıklı olan bireylerin düzenli olarak kan bağışında bulunmaları hem ülkemiz için hem de kan bağışlayıcısı için faydalıdır.

İhtiyacınız olduğunda kan bulabilmek için kan bağışında bulunmalısınız (anne adayları kan bağışında bulunamazlar).

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık